Sunday 26 January 2014

Манастир Лесново



Манастир Лесново (посвећен светом Архангелу Михајлу и пустињаку Гаврилу Лесновском) налази се код истоименог села, између Кратова и Злетова у Македонији. Подигао га је 1341. велики војвода Јован Оливер на темељима базилике из доба локалногпустињака Гаврила Лесновског, чија се испосничка пећина налази недалеко. Манастирска црква има облик уписаног крста са једним кубетом, испред кога је неколико година касније додат нартекс са кубетом исте величине. Данас је очуван оригиналниживопис, који су радила четворица аутора, чија су имена забележена на фризу (три имена су опстала, док је четврто избрисано), а међу фрескама се истичу представе самог ктитора Јована Оливера са моделом цркве, Оливерове жене Оливерине, као икраљевског пара Душана (краљ 13311346цар 13461355) са жезлом у облику двоструког крста и Јелене, на коме се око Душанове главе налази ореол, иако није канонизован. Сама црква је доста добро очувана и још увек је њен кровни покривач одолова.
Црква има основу уписаног крста над којим се уздиже кубе чији су углови (а не прозори, како је уобичајено) оријентисани као и црква. У складу са тим је оријентисана олтарска апсида, која је више плитак сегмент, а не полукруг, тако да се њена колонетапоклапа са колонетом дводелног олтарског прозора.
Неколико година након градње цркве, додат јој је нартекс са кубетом које је урађено на исти начин као и оригинално. Сам улаз у цркву чини дводелни отвор, што је чини јединственом у склопу тзв. вардарског стила коме припада. Тај тип врата се може наћи у црквама уСолуну и у Хиландару, а постаће чест мотив тек у тзв. моравском стилу.

No comments:

Post a Comment